Επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε το σχολείο μας στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης. Το σεμινάριο με θέμα: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Πρακτικές συμβουλές ψυχοκοινωνικής και μαθησιακής-εκπαιδευτικής υποστήριξης των μαθητών» παρακολούθησαν γονείς των Α΄ και Β΄ τάξεων και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Αρχικά, έγινε μια ενημέρωση από την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό για τη δύσκολη μεταβατική περίοδο της αλλαγής βαθμίδας από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, λόγω των ψυχοσυναισθηματικών αλλαγών που βιώνουν οι μαθητές/τριες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν από γονείς και εκπαιδευτικούς. Δόθηκαν πρακτικές συμβουλές στους γονείς, ώστε να διαχειριστούν το άγχος τους  μέσα από διάφορα εργαλεία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου. Τέλος, αναλύθηκαν κάποιες δεξιότητες (γλωσσικές, κινητικές, γνωστικές, κοινωνικές και δεξιότητες καθημερινής ζωής) που χρειάζεται να έχει κατακτήσει ένα παιδί μέχρι και τη Β΄ Δημοτικού. 

Έπειτα, δόθηκαν σημαντικές συμβουλές και χρήσιμες τεχνικές με παραδείγματα και εποπτικό υλικό από τις εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης, με σκοπό να διευκολύνουν τη μάθηση και να δημιουργήσουν ευχάριστα περιβάλλοντα μελέτης στο σπίτι. Για παράδειγμα δόθηκε έμφαση στον σταθερό χώρο μελέτης  χωρίς περισπασμούς, τα χρονικά όρια για μελέτη, τα ενδιάμεσα διαλείμματα, τον σεβασμό στο ρυθμό μελέτης κάθε παιδιού και την αποφυγή συγκρίσεων με  την επίδοση άλλων μαθητών/τριών. 

Με το πέρας κάθε ενότητας εισηγήσεων, οι γονείς κατέθεσαν προβληματισμούς και ερωτήματα προς τις εισηγήτριες, σχετικά με το διάβασμα στο σπίτι. Η  αποδοχή των γονέων για αυτή την ενημερωτική συνάντηση και η επιθυμία τους να ακολουθήσουν κι άλλες εισηγήσεις με ανάλογο  περιεχόμενο δηλώνουν ότι ημερίδες τέτοιου τύπου φέρνουν ακόμη πιο κοντά σχολείο και οικογένεια.

Ευχαριστούμε θερμά τις εισηγήτριες: κ. Μπάρα Αρχοντία και κ. Σιώζιου Παρασκευή, εκπαιδευτικοί Τμήματος Ένταξης, κ. Τζιβένη Ελένη Μαρία, Ψυχολόγος και κ. Δόγκα Σοφία, Κοινωνική Λειτουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *