Πρόληψη πνιγμού

Τη Δευτέρα στις 7-6-21 οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας μαζί με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Γανιά Απόστολο και Γκανούρη Βασιλική επισκέφτηκαν το Δημοτικό Κολυμβητήριο όπου συμμετείχαν σε πρόγραμμα για την πρόληψη πνιγμού τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Δημακόπουλο Ιωάννη, τμηματάρχη εκπαίδευσης της ΕΑΝΕ ( Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας) και υπεύθυνο για την υλοποίηση προγραμμάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Θεσσαλία, στα πλαίσια του εγκεκριμένου και βραβευμένου από την Βρετανική Κοινοπολιτεία, διεθνές προγράμματος για την πρόληψη Πνιγμών «Τσάρλι ο διασώστης».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεθόδους διάσωσης με τη βοήθεια ομοιώματος (ανδρεικέλου) και σωσιβίου ναυαγοσώστη, αλλά και με δικά τους μέσα που συνήθως έχουν στη θάλασσα όπως σκοινί σωσίβιο, μπάλα, μακαρόνι σανίδα.

Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά ένιωσαν για λίγο μικροί διασώστες και περήφανα για τον εαυτό τους γιατί συνειδητοποίησαν ότι έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να προσφέρουν τη βοήθεια τους. Μάλιστα τα παιδιά συνειδητοποίησαν και εξέφρασαν την άποψη, πως η αθλητική ναυαγοσωστική ως άθλημα προσφέρει όλα τα οφέλη που προσφέρει μια αθλητική δραστηριότητα αλλά ξεχωρίζει, από τα υπόλοιπα αθλήματα, γιατί μόνο αυτή δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θα ασχοληθεί μαζί της να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Οι μαθητές στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που κρύβει το νερό και συνειδητοποίησαν ότι όταν δείχνουν την ανάλογη προσοχή και γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς δεν κινδυνεύουν από αυτό αλλά μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του και να ψυχαγωγούνται σε αυτό.

Στο τέλος είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις απορίες τους και τις απόψεις τους και εξέφρασαν την επιθυμία την επόμενη χρονιά να διδαχτούν περισσότερα και να μπορέσουν να μπουν και οι ίδιοι στην πισίνα ή ακόμη και στη θάλασσα ώστε να εφαρμόσουν μόνοι τους ότι έμαθαν. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την υπόσχεση στον τμηματάρχη της ΕΑΝΕ κ. Ιωάννη Δημακόπουλο ότι θα εντάξουν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» στα εργαστήρια δεξιοτήτων, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στα σχολεία, από το επόμενο σχολικό έτος 2021-22.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *