Διήμερο δράσεων σε μαθητές και γονείς από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος στις 31 Μαΐου και την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων την 1 Ιουνίου, διοργανώθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο ένα διήμερο δράσεων για μαθητές και γονείς από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το εφηβικό κάπνισμα και τις εθιστικές συμπεριφορές.

Η κ. Δήμητρα Μπουσίου, Πνευμονολόγος, Συγγραφέας και Υπεύθυνη του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» υλοποίησε το πρόγραμμα «Υγιής αναπνοή» σε τρία τμήματα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Χρησιμοποιώντας τον μύθο της κολοβής αλεπούς, πέρασε στα παιδιά το μήνυμα της αντίστασης και της δύναμης του «όχι» σε προτροπές συνομηλίκων που μπορεί να τα οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικά, τραγούδι, συζήτηση και ενημέρωση για το αναπνευστικό και την υγιή αναπνοή.

Η δεύτερη ημέρα των δράσεων αφορούσε στον σημαντικό ρόλο της υπεύθυνης γονικής μέριμνας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των εθιστικών συμπεριφορών παιδιών και εφήβων. Αρχικά, έγινε μια ενημέρωση για τα νέα καπνικά προϊόντα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των νέων. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, λόγω της εσφαλμένης, αλλά τεχνηέντως διαμορφωμένης άποψης από την καπνοβιομηχανία περί μειωμένης βλάβης. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης η κ. Μπουσίου ανέλυσε τον κινητοποιητικό λόγο και αναφέρθηκε στον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας γονέων και παιδιών για τις εθιστικές συμπεριφορές. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων και συγκεκριμένα παραδείγματα, φάνηκε πώς μία συζήτηση γονέα-παιδιού μπορεί να βοηθήσει μια κατάσταση ή αντίθετα να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα.  

Την ενημερωτική ομιλία τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νίκος Αθανασίου, πνευμονολόγος και συντονιστής της Διακοπής καπνίσματος, Προαγωγής υγείας και κλιματικής αλλαγής της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η κ. Κατσαούνου Παρασκευή, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας της Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Μπότας Αθανάσιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας.

 Η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Γκερμπεσιώτη Γραμματία, ευχαρίστησε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τις εξαιρετικές δράσεις και παρέδωσε μια τιμητική πλακέτα στην κ. Μπουσίου για την ευγενική χορηγία βιβλίων και παραμυθιών στη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *